ပုဇြန္ ကဲ့သို႔ ပါးလႊာႏူးညံ့တဲ့ အခြံေတြပါတဲ့ အစားအစာေတြကို သတိျပဳၿပီး စားသုံးသင့္ ကြၽန္ေတာ္တို႔ဟာ တစ္ခါတစ္ရံ သူငယ္ခ်င္း အေပါင္းအသင္း မိဘေဆြမ်ိဴးေတြနဲ႔ အတူ အေနာက္တိုင္းစားေသာက္ ဆိုင္ ေတြေရာက္ျဖစ္တဲ့အခါ ပုဇြန္ ၊ဂဏန္း၊ငါး အဲဒါေတြ အကုန္ပါဝင္တဲ့ ပင္လယ္စာ ခပ္ႀကီးႀကီး တစ္ပြဲနဲ႔ အတူ ဝိုင္ေသာက္တတ္တဲ့ သူကဝိုင္ ၊ ဝိုင္မေသာက္တတ္တဲ့သူေတြအတြက္ Vitamin C ပါဝင္တဲ့ Orange Juice လို ေဖ်ာ္ရည္ မ်ိဴးကို တြဲဖက္ၿပီးစားသုံးခဲ့ၾကဖူးပါတယ္။ အဲ့ဒီလိုပဲ တစ္ခ်ိဳ႕တ႐ုတ္မဂၤလာေဆာင္ေတြ ညစာစားပြဲေတြမွာ ဘူေဖးေကြၽးတဲ့အခါ ပုဇြန္တစ္ပန္းကန္နဲ႔အတူ Orange Juice တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ပါဝင္မွာ ေသခ်ာပါတယ္။ ဒီလိုတြဲဘက္ စားသုံးမွ ုမ်ိဳးဟာ ဘာမွမထူးဆန္းတဲ့ အလြန္ကို ေဘးကင္းတဲ့ ႐ိုးရွင္းမႈ႕ေလးလို႔ ကြၽန္ေတာ္တို႔ထင္ခဲ့ၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ပုဇြန္လို ပါးလႊာတဲ့အခြံပါးေလးေတြ ပါတဲ့ပင္လယ္စာမ်ိဳးနဲ႔ Vitamin C ပါဝင္တဲ့ Orange Juice ကိုတစ္ခ်ိန္ထဲမွာ တြဲဘက္စားသုံးတဲ့ အခါ အခန႔္ မသင့္ရင္ အသက္အႏၲရာယ္ ကိုပါစိုးရိမ္ရေၾကာင္း ကြၽန္ေတာ္တို႔ အခုသိခဲ့ရပါၿပီ ။
ထိုင္ဝမ္ႏိုင္ငံမွာ အမ်ိဳးသမီးတစ္ဦးဟာ မေမွ်ာ္လင့္ဘဲ သူမရဲ႕ နား၊ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္နဲ႔မ်က္လုံး ေတြ ကေန ေသြးေတြထြက္ၿပီး ႐ုတ္တရက္ ေသဆုံးသြားခဲ့ပါတယ္။သူမရဲ႕ ႐ုပ္ကလာပ္ကို ခြဲစိတ္ၿပီး စစ္ေဆးတဲ့အခါ အာဆင္းနစ္ အဆိပ္သင့္လို႔ေသဆုံးရေၾကာင္း အေျဖထြက္ လာပါတယ္။ အဲဒီ Arsenic အဆိပ္ ဟာ ဘယ္က လာပါသလဲ ။ရဲေတြဟာ ေသမွ ု ေသခင္း ဖြင့္ၿပီး အျပင္းအထန္ စစ္ေဆးမႉ႔ေတြ လုပ္ပါေတာ့တယ္။ေဆးတကၠသိုလ္ တစ္ခု ရဲ႕ ပါေမာကၡတစ္ဦး ကိုလည္း ဒီျပႆနာကို ေျဖရွင္းဖို႔ ဖိတ္ေခၚခဲ့ ပါတယ္။ ပါေမာကၡႀကီးဟာ နာရီဝက္ခန္႔ ေသသူရဲ႕ အစာအိမ္ထဲမွာ ပါဝင္တဲ့အစိတ္အပိုင္းေတြအားလုံး ကို ေသေသခ်ာခ်ာစစ္ေဆးၿပီးေနာက္မွာေတာ့ ဒီလွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္ကို ေျဖရွင္းႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ “ေသသူဟာ အသတ္ခံရတာ မဟုတ္သလို ကိုယ့္ကိုယ္ကို သတ္ေသခဲ့တာလည္း မဟုတ္ပါဘူး၊ သတိလတ္လြတ္ျဖစ္မႉ႔ေၾကာင့္ မေတာ္တဆေသဆုံးခဲ့ရတာပါ” လို႔ပါေမာကၡႀကီး ကေျပာခဲ့ပါတယ္။ “ဘာေၾကာင့္ မေတာ္တဆေသဆုံးရတာလဲ” ဆိုၿပီး လူေတြဟာ အံ့ၾသကုန္ၾကပါတယ္ ။“Arsenic အဆိပ္ ဟာ ေသသူရဲ႕ အစာအိမ္ထဲကေန ထြက္လာတာပါ။ ေသသူဟာ ဗီတာမင္စီကို ေန႔တိုင္း မွီဝဲခဲ့ပါတယ္ ၊ ဗီတာမင္စီဟာလည္း သူ႔အလိုလိုဆို ျပႆနာ မရွိပါဘူး ၊ သူမဟာ ညစာ စားခ်ိန္မွာ ပုဇြန္ေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားသုံးခဲ့ပါတယ္၊ ပုဇြန္စားတာကလည္း ျပႆနာမဟုတ္ေသးပါဘူး။ သူမနဲ႔အတူတူ ညစာမွာပုဇြန္စားတဲ့သူေတြလည္း ဘာမွမျဖစ္ခဲ့ပါဘူး ၊ ဒါေပမယ့္ သူမဟာ ပုဇြန္စားရင္းနဲ႔ တခ်ိန္တည္းမွာပဲ ဗီတာမင္စီပါဝင္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခုခုကို ေသာက္ခဲ့ပါတယ္. အဲဒီအခ်က္ဟာ ျပႆနာပါပဲ” လို႔ ပါေမာကၡႀကီးက ရွင္းျပခဲ့ပါတယ္။အေမရိကန္ႏိုင္ငံ ခ်ီကာဂို တကၠသိုလ္ရဲ႕ သုေတသီေတြဟာ ပုဇြန္ကဲ့သို႔ပါးလႊာႏူးညံ့တဲ့ အခြံေတြပါတဲ့ အစားအစာေတြမွာ သိပ္သည္းဆျမင့္မားတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ ျဒပ္ေပါင္း ငါးမ်ိဳးပါဝင္တာကို ေလ့ လာေတြ႕ရွိခဲ့ ၾကပါတယ္။
အဲဒီလတ္ဆတ္တဲ့ အစားအစာေတြဟာ လူရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ကို ေဘးမျဖစ္ေစပါဘူး ဒါေပမယ့္ သူဟာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ေပါင္းစပ္မိသြားရင္ေတာ့ ဓါတ္ျပဳမႈေတြျဖစ္လာၿပီး မူလက အဆိပ္အေတာက္မရွိတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ျဒပ္ေပါင္း ငါးမ်ိဳး (As anhydride, also known as arsenic oxide, the chemical formula for As205)ဟာ အဆိပ္ရွိတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ ျဒပ္ေပါင္းသုံးမ်ိဴး (also known as arsenic trioxide, a chemical formula (As203), which is commonly known as arsenic to the public! ) အျဖစ္ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္။
အာဆင္းနစ္အဆိပ္ရဲ႕ အဓိပၸာယ္ကေတာ့ လူရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္မွာ အေရးအပါဆုံး အစိတ္အပိုင္းေတြျဖစ္တဲ့ ႏႈလုံး၊ အသည္း ၊ ေက်ာက္ကပ္ ၊ အူသိမ္ နဲ႔အာ႐ုံေၾကာ ေတြရဲ႕ ေသြးေၾကာေတြကို ေပါက္ထြက္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ မလႈပ္ရွားႏိုင္ျခင္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အာဆင္းနစ္အဆိပ္ေၾကာင့္ ေသတဲ့လူေတြဟာ နား၊ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္နဲ႔မ်က္လုံး ေတြ ကေန ေသြးထြက္တဲ့ လကၡဏာေတြျဖစ္လာပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ ပုဇြန္ကို ဗီတာမင္စီ နဲ႔ ပူးတြဲ မစားၾက ဖို႔သတိေပးထားပါတယ္။
No comments:
Post a Comment